Video

Bryllupsvideografi: lyden av evigheten

Vi har filmet dokumentarer i seksten år. I ti av disse årene har vi vært svært opptatt av lyd. Stumfilmer er flott, men når du hører mennesker snakke, vinden som blåser, klær som rasler eller måker som skriker, blir de mye mer interessante.

Det er mange som spør oss hvordan vi tar opp lyden. Den er så klar og detaljert.»
«Vi bruker ulike opptakskilder», svarer vi. Vi har en trådløs mikrofon som festes på personer, en intervjumikrofon av shotgun-typen og en mobil opptaker. La meg forklare litt mer om den sistnevnte.

For to år siden så vi på en liten (mindre enn en smarttelefon!) Olympus LS-P4 opptaker. For å være helt ærlig var jeg litt skeptisk i starten. Størrelsen er ikke akkurat overbevisende, men etter de første testene endte jeg opp med å alltid ha den med meg i lommet når jeg var ute i felten.
Den lille størrelsen betyr at du kan legge fra deg opptakeren hvor som helst (fra vår erfaring med filming av brylluper):
- i bryllupsportalen for å ta opp løftene fra de nygifte
- på sminkebordet til bruden om morgenen, når hun sminkes (bruden diskuterer de mest interessante tingene med sminkøren, selvfølgelig)
- i lommen til brudgommen

Vi er spesielt fornøyde med den integrerte bruken av OM-D E-M1 Mark II-kameraet sammen med opptakeren som en shotgun-mikrofon. Du kan ta opp lyd og sikkerhetskopiere den, eller koble den direkte til kameraet. I dårlig vær hjelper det med et vindskjold (vi kaller det en død katt!)
Apropos været, som bryllupsvideografer møter vi alle slags forhold under filming – det er liksom alltid en av de tingene man ikke kan planlegge for. – og lysforholdene, som hele tiden endrer seg. Ikke noe problem for E-M1 Mark II, med såkalt log-video. Slutt på å miste detaljer i skyggene eller utbrent høylys, og dermed er det også slutt på å gå glipp av fantastiske spontanøyeblikk som alltid dukker opp under bryllupsseremonier. Vi er også helt avhengige av OM-D-systemet, takket være den kompakte størrelsen som også betyr lav vekt. Vi filmer mange timer om dagen, og når dagen er slutt, eller rettere sagt, når natten er slutt (vi russere elsker store feiringer!) er i alltid glade for å slippe å drasse med oss tungt og stort utstyr.

Les mer

Vi filmer ofte kjærlighetshistorier – kortfilmer med manus basert på de nygiftes virkelige historie. Det er nesten alltid dialog i disse filmene. Siden det er nesten umulig å ta opp replikkene godt nok under de virkelige tagningene, dubber vi alle replikkene i etterkant. Dette skulle vi gjerne gjort i studio, men vi er som regel begrenset av både budsjetter og tid, så vi går inn i omkledningsrommet for best mulig akustikk, plasserer LS-P4 på et stativ med tre ben, og tar opp hovedpersonene våre! Ingen ville gjettet at det ikke er tatt opp i studio.

Under et bryllup i Georgia nylig, dukket et stort nasjonalt kor uventet (for oss) opp for å synge under seremonien! Vi kunne ikke stå på ett sted og bare ta opp koret. Vi måtte filme fra flere ulike vinkler, men sangerne måtte også kunne høres tydelig på filmen, så den store shotgun-mikrofonen ville ikke fungert i dette tilfellet. Jeg fant frem LS-P4 fra lommen, la den i gresset rett foran koret, og – voilà.

Alt i alt, når det kommer til filming av bryllup, som krever både hurtighet, estetikk (merk at opptageren ser veldig stilig ut) og lyd av høy kvalitet, er LS-P4 det perfekte valget for en god match med OM-D-kameraet! Jeg elsker at jeg kan bevege meg fritt rundt, konsentrere meg om de mest spesielle øyeblikkene, seremonitalene, atmosfæren og alle følelsene, de glade stemmene til venner og slektninger, og være helt trygg på at jeg kan stole på utstyret mitt.

Forfatter, fotograf og videograf: Roman Khlustov

Les mer