Video

De perfekte objektivene for filming og reise

Jeg byttet kamerautstyr fra Sony til Olympus for en stund siden, med tanke på min store motorsykkeltur gjennom Europa. Dette betød selvfølgelig at jeg ikke bare måtte bytte ut kamerahusene, men objektivene også.

Valget av objektiv handler ikke bare om tall, men like mye om det ønskede resultatet, og den effekten man ønsker å oppnå for seeren. Hvert objektiv har ulike muligheter for bildekomposisjon, som for eksempel mulig dybdeskarphet og stemningseffekt i bildet. Disse faktorene kan brukes bevisst som stilmessige verktøy for å påvirke følelsene til seeren.

La oss ta en kikk på hvilke brennvidder jeg foretrekker å bruke i videoprosjektene mine, og de tilhørende objektivene jeg alltid bruker.

25-40 mm Portrett:

De fleste objektivene jeg bruker har en blenderåpning på F2.8, så det er enkelt å bruke dem til å skape en fin bokeh (uskarp bakgrunn). Når det kommer til brennviddeområdet for portretter, er en av tingene jeg verdsetter aller mest at til tross for den korte avstanden mellom kamera og modell, og mellom modell og bakgrunn, er det likevel mulig å skape en myk bokeh uten å ofre et høyt detaljnivå i bildet. For å dekke dette området bruker jeg M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO, fordi dette objektivet er fleksibelt nok til at jeg kan veksle mellom landskaps- og portrettbilder. Dette objektivet er faktisk min favoritt, og jeg bruker det ganske ofte.

7-25 mm Vidvinkel:

Takket være den store dybdeskarpheten, sørger denne brennvidden for at seeren får oversikt over hele landskapet. Nesten alle områder i bildet er skarpe med massevis av detaljer, noe som gjør det til en ganske lik opplevelse som øyet ville gitt, og dermed en informativ effekt. Jeg kan dekke området fra 12-25 mm godt med M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO, som gjør det, som nevnt, til en av mine favoritter. Av og til er forholdene litt mer ekstreme, og da liker jeg å bruke M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO. Med dette objektivet fanger jeg mye mer av området rundt, og jeg liker spesielt godt å leke med symmetrien i arkitektoniske elementer.

Nærbilder:

Når det kommer til video, er nærbilder alltid en fin kontrast til de mer informative vidvinkelbildene, og de gir seeren en sjanse til å få med seg de mindre detaljene. I slike scener får seeren lite innhold i bildet på grunn av den lave dybdeskarpheten, men de er utrolig intense. For nærbilder bruker jeg ofte M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO, der jeg tar noen skritt vekk fra subjektet, før jeg visuelt sett går nærmere til den maksimale brennvidden på 150 mm. Dette skaper en ekstremt uskarp bakgrunn, og oppmerksomheten til seeren er fokusert på detaljen som vises.

Les mer

150 og 300 mm Telefoto-zoom:

Jeg bruker sjelden teleobjektiver i mitt daglige arbeid, fordi jeg vanligvis kommer nær nok subjektene mine uten høye brennvidder. Hvis det er nødvendig, er jeg godt utstyrt med M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO, takket være det høye zoomområdet, slik at jeg er fleksibel til å velge hvor nær eller langt unna subjektet jeg ønsker å være. Når man tar naturbilder, er et teleobjektiv som M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO helt avgjørende for å kunne filme dyr uten å skremme dem vekk.

Den målrettede bruken av ulike bildeinnstillinger (nærbilde, halvnært, avstandsbilde osv.) kombinert med å bytte mellom de ulike innholdsstyrkene i bildet gjør video utrolig spennende. Ved å bytte mellom nært og fjernt, skarpt og uskarpt sørger man for at øynene til seeren kan slappe av mellom bildene. Dette er viktig for å holde på oppmerksomheten til seeren.

Les mer

La oss gå videre til opplevelsene mine med objektivene.

Byttet til Olympus zoom-objektiver har vist seg å være en avgjørelse som har gitt meg mange fordeler, både på reisen min såvel som i det daglige arbeidet. Der jeg tidligere bar med meg 7-8 objektiver, og dermed mye vekt, dekker jeg nå det samme brennviddeområdet med bare 3-4 objektiver i vesken. Takket være zoom-objektivet er det ikke nødvendig å bytte objektiver hele tiden for å oppnå en viss brennvidde, eller endre plassering for å få med de rette detaljene i bildet. Denne tidsbesparelsen gir meg utrolig mye fleksibilitet, og lar meg fange øyeblikkene raskt uten å gå glipp av noe.

En annen fordel ved Olympus-objektivene er fokusringen (Jeg kommer aldri til å klare meg uten igjen).

Den lar meg bytte mellom manuell og autofokus både raskt og intuitivt, direkte på objektivet mens jeg holder kameraet under opptak. Dermed kan jeg spontant bestemme hvor fokuset skal trekkes uten å måtte trykke på en knapp på objektivet eller kameraet, som kunne gjort bildet uskarpt.

Les mer

Takket være de robuste objektivene har jeg dessuten mer fleksibilitet når jeg planlegger utendørsbilder. Selv på veldig tåkete eller regnfulle opptaksdager trenger jeg ikke bekymre meg for fuktighet, og jeg kan være trygg på at objektivene alltid er klare til bruk, slik at jeg kan konsentrere meg fullt og helt om å fange de spennende motivene.

Jeg vil helt klart bygge ut utvalget mitt i fremtiden med noen flere objektiver. Det som er fantastisk, er at bildestabiliseringen er plassert i kamerahuset, så uansett hvilket objektiv jeg bruker, kan jeg enkelt filme mens jeg holder kameraet i hånden, og til og med ta panorerings- og følgebilder uten gimbal. Jeg har allerede sett meg ut et par objektiver, og jeg gleder meg til å teste dem.

Forfatter, fotograf og videograf: Carolin Nina Jasiak

Les mer