Video

Med motorsykkel gjennom Europa: En videografers synspunkt

Stopp, finn frem kameraet, fang øyeblikket, så er vi av gårde igjen! Dette er min/vår nye daglige rutine.

Del 1: Planlegge en rute og pakke bagene dine

Som en frilans videografer og bevegelsesdesigner la jeg ut på reise i mai 2019 sammen med partneren min, Lars, på en ettårstur for å utforske de mange landene i Europa. Vi ønsket å oppleve mangfoldet av miljøer og ulike kulturer som ofte eksisterer i geografisk nærhet til hverandre, og for å teste om det faktisk er mulig å jobbe fra hvor enn det skulle være i denne digitale tidsalderen. Vi hadde også som mål å lade de kreative batteriene våre og komme hjem igjen med ny energi og inspirasjon. I søken etter nye perspektiver, dufter, farger, smaker og opplevelser ønsket vi å utvide synet vårt på livet.

Transportvalget vårt var motorsykler. Dette ga oss muligheten til å dra utenfor allfarvei og utforske en annen side av Europa.

Planen er å ikke ha noen plan!

Etter omhyggelig planlegging av turer i fortiden, begynte vi å innse at ting sjelden går akkurat som forventet. Denne gangen bestemte vi oss for å være spontane! Vi ville ha friheten til å bestemme den neste destinasjonen ut i fra humøret og jobbmulighetene våre.

Les mer

Å reise med motorsykler gir deg mange fordeler og mye frihet, men det betyr også at du kun kan ta med en liten mengde bagasje. Så vi måtte velge utstyret vårt svært nøye og kun ta med utstyr som vi hadde full tillit til. Etter mange års erfaring med Olympus-produkter var vi godt klar over fordelene med dem, og vi var sikker på at de ville være perfekte ledsagere på reisen.

Som en videografer i Tyskland har jeg ofte brukt Sony-utstyr med deres sensor med full ramme, men til denne turen trengte jeg mer enn bare en stor sensor. Jeg visste ikke helt hva jeg kunne forvente, men en ting som var sikkert var at regn, sand, varme, støv, humper og støv kom til å spille en rolle. Dette betyr at jeg trengte utstyr som jeg visste ville takle ekstreme forhold, akkurat som Olympus OM-D-kameraer. Så jeg lot Sony-utstyret ligge hjemme og pakket ned et oppsett med kun Olympus-utstyr til reisen. Det var ikke bare robustheten og påliteligheten av et produkt som var essensielt for en slik reise, men størrelsen var også en nøkkelfaktor.

Det kom bare til å være oss, motorsyklene våre og veien i ett år. Med massevis av nødvendig utstyr å ta med oss på turen, som for eksempel et telt, liggeunderlag, soveposer, sommerbekledning, vinterbekledning, førstehjelpsutstyr, bærbare datamaskiner, mat osv., kom størrelsen til å bety svært mye. Dette er et nøkkelområde der Olympus M.Zuiko Pro-objektivene har en stor fordel: De er små, robuste og har en fantastisk lysintensitet. Det er tre gode grunner til å dem med på eventyret vårt! Det gjorde meg heller ingenting å la gimbalen ligge hjemme, da den utmerkede bildestabiliseringen til OM-D-systemet gjør jobben like bra.

Vi ønsket å dokumentere reisen på film, så det var viktig at videoinnspillingene hadde perfekt lyd som komplementerte historiene bak bildene. Ettersom Olympus LS-P4 er såpass allsidig, med pistolmikrofon og lydopptaker i ett, sparte vi mye plass og hadde fullstendig ro i sjelen. Siden vi kunne sette opp og koble LS-P4 til kameraet superraskt, kunne vi legge til profesjonell lyd direkte på videoklippene. Hvis vi må ta notater, kan vi også spille inn direkte til enheten uten å bruke en ekstra mikrofon, og for intervjuer får den praktiske lydopptakeren på enden av klips-mikrofonen enkelt plass i en lomme. Så igjen har vi spart mye plass og vekt!

Med utstyrslisten i orden kunne vi endelig legge ut på eventyret, med utgangspunkt i Sør-Europa. Etter nesten tre måneder «på veien» vet jeg nå at det var absolutt den rette avgjørelsen å legge ut på denne reisen. Å se og oppleve noe nytt hver dag gir deg ikke noe tid ledig tid til å savne hjemstedet ditt eller hverdagen hjemme. Vi klarer nesten ikke å vente på å finne ut hvilke eventyr vi har foran oss!

Forfatter, fotograf og videograf: Carolin Nina Jasiak

Les mer