Video

Lage en film med OM-D E-M1X

Vi må bare inne det: Det finnes ikke noe slikt som et perfekt kamera, i hvert fall ikke for meg.

Det er kanskje ikke det du trodde du kom til å lese i en artikkel for Olympus-kameraer, men la meg prøve å forklare.

Som en direktør og filmskaper tror jeg lidenskapelig på utsagnet om at historien alltid kommer først.

Uansett hvor nydelig eller teknisk perfekt et bilde er, kan det aldri ha samme effekt som et bilde som tar deg med på en reise inn i en historie.

Jeg mener at alle historier fortjener å bli fortalt i et medium, og med de verktøyene som tjener dem best. Med tanke på det kan et kamera enten være til hjelp eller en hindring.

La meg illustrere dette. Som en filmskaper jobber jeg med en rekke ulike stiler og temaer.

Noen er grandiose og episke, noen er skjøre og nydelige, mens noen er rå og ærlige. Hver historie fortelles best av et eget kamera.

Erfaringen min med tanke på rå og ærlige filmer er at store kinokameraer kan bremse produksjonen for mye. Og når du dytter et stort kamera i ansiktet på en ung skuespiller eller andre personer, mister du raskt noe av ærligheten. Det er noe magisk med å jobbe med dette kameraet på et filmsett. I stedet for å måtte strukturere og koreografere scener på en kompleks måte for å sikre at kameraet er i stand til å fange de dramatiske elementene i manuset, har dette nye kameraet frigjort produksjonsstilen min drastisk. Det er dette som er grunnen til at innspillingen av den siste filmen min, REVEL, på OM-D E-M1X var en så flott opplevelse.

Les mer

For meg passet kameraet perfekt for å fortelle denne historien.

Perfekt balanse mellom størrelse, funksjon og bildekvalitet. I «Revel», for å fange historien i løpet av den tidsrammen vi hadde, valgte vi å spille inn filmen i en stil der skriptet og dialogen var svært fri, slik at skuespillerne fikk frie tøyler i en scene mens vi nesten bare dokumenterte det som skjedde. Med OM-D E-M1X slapp vi å måtte strukturere og koreografere scenene på kompliserte måter, slik at vi alltid kunne posisjonere kameraet, men i stedet kunne vi nå bevege oss sammen med scenen og fange de magiske øyeblikkene. Dette kameraets kombinasjon av størrelse, Sync-IS, bildekvalitet, raske 1,2-objektiver, robusthet og anvendelighet i den virkelige verden gjorde at flere umulige scener plutselig var gjennomførbare. Med Sync-IS kunne vi raskt skape så mange filmbevegelser med kameraet i hendene. Når det skjedde noe magisk kunne vi ta en beslutning med tanke på kameraplassering eller bevegelse på stedet, uten å måtte rope «KUTT». Dette var det rette verktøyet som kunne fortelle historien. For historien til «Revel» og meg var OM-D-systemet og OM-D E-M1X det perfekte kameraet.

Forfatter, fotograf og videograf: Janne Armunét

Les mer