By og reise

Tips til nattfotografering

Om kvelden eller natten kan du ta utrolig vakre bilder. For å unngå skuffelser anbefaler jeg imidlertid at du forbereder deg veldig godt.

Riktige forberedelser er halve jobben

Først må du sørge for å bli kjent med kameraet ditt, slik at du kjenner til funksjonene og vet hvor alle knappene og hjulene sitter, og hva de gjør. Sørg for at batteriet er fulladet, og at minnekortet er tomt. Rens objektivene dine på forhånd. For å være på den sikre siden, bør du pakke med deg et ekstra batteri og minnekort samt en klut til å tørke av objektivet.

Bruk et vidvinkelobjektiv

For fotografering i byen anbefaler jeg på det sterkeste et vidvinkel- eller vidvinkelzoomobjektiv (f.eks. et 9-18 mm-objektiv, tilsvarende 35 mm: 18-36mm) siden det er sjelden du fotograferer på store åpne plasser, og fordi du stort sett vil være i nærheten av bygninger. Min favoritt er Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO-objektivet, som jeg alltid har med meg. Et raskt objektiv som dette legger til rette for god bildekvalitet.

I tillegg til å gjøre klar utstyret ditt må du også bestemme deg for hva du ønsker å fotografere. Det beste tidspunktet for å ta bilder avhenger av hva du ønsker å oppnå. Hvis du for eksempel ønsker å fotografere en fin himmel og detaljer, er det best å starte en halvtime før eller etter soloppgang eller solnedgang. Disse tidspunktene kalles den «blå timen» og den «gylne timen».

Vil du ha en mørk himmel? Da bør du dra ut senere på kvelden. Hvis du ønsker deg lysspor fra billykter, bør du plassere deg på en overgang, en bro eller lignende. Olympus Live Composite-funksjonen er perfekt for dette. Hvis du er godt forberedt, kan du reise ut med en god følelse og komme hjem igjen med tilfredsstillende resultater.

Les mer

Sørg for best mulig bildekvalitet

Hvis du har funnet deg en god posisjon der du ønsker å fotografere, kan du stille inn kameraet. Sett kameraet til å ta opp bilder i både JPEG og RAW. Dette gir deg større frihet i etterbehandlingen. Du kan la hvitbalansen stå på automatisk. Selv om dette ikke alltid gir riktige farger, kan de enkelt justeres i programvaren i etterkant. Sett ISO til en lav verdi, som for eksempel 100, for å unngå støy i bildet.

Hvis du ønsker deg full kontroll over eksponeringen setter du modushjulet til M (manuell eksponering). Olympus-kameraer tillater lukkerhastigheter på opptil 60 sekunder. Hvis du ønsker å jobbe med enda lenger lukkerhastigheter, velger du Bulb-modus.

Et stativ med tre ben sørger for at kameraet er stabilt

Selv om Olympus-kameraet ditt tillater håndholdt fotografering med lang lukkerhastighet, anbefaler jeg at du tar med deg et stativ med tre ben, som simpelthen er helt nødvendig for lange lukkerhastigheter. I dette tilfellet er det ikke behov for bildestabilisering, så det kan slås av. Når du bruker et stativ med tre ben er det helt avgjørende å styre kameraet med fjernkontroll. Bruk den innebygde selvutløseren eller en dedikert fjernkontroll.

Flere eksponeringer øker alternativene dine

I mørket har kameraet vanskeligheter med å fokusere på motivet, så dette bør du gjøre manuelt. «Focus peaking»-funksjonen kan være til god hjelp, da den gjør at du kan sjekke nøyaktigheten på LCD-skjermen. Ved å ta mer enn én eksponering av et bestemt motiv får du muligheten til å velge det beste senere, eller slå sammen flere ulikt eksponerte bilder til ett i programvaren. Du kan også prøve HDR-funksjonen i kameraet.

Mine tips for vellykkede kveldsbilder:

• Forbered deg godt før du reiser ut

• Velg et vidvinkel- eller halvvidvinkelobjektiv for kveldsfotografering

• Bruk et stativ med tre ben for å fotografere vakre og skarpe bilder

• Jobb med en fjernkontroll for å hindre vibrasjoner

• Skap flere eksponeringer på ett sted med ulike innstillinger, og slå dem sammen senere

• Du bør muligens redigere bildene for å korrigere farger, skarphet, kontrast eller eventuelle forstyrrelser

Forfatter og fotograf: Gerrit de Groot