By og reise

Selv de minste tingene i livet kan ha stor påvirkning

I samme øyeblikk som kameraet ble levert hjem til meg, signerte jeg for pakken og åpnet esken. Der lå hun – det nyeste OM-D E-M10 Mark IV*.

Et lite, men vakkert kamera som nærmest oste selvtillit og styrke.

Jeg klarte nesten ikke å vente på å få med meg denne skjønnheten ut i byen for å se hva hun var i stand til. Den første følelsen som traff meg var kjennskap, som en gammel venn jeg ikke hadde sett på årevis, men samtalene fløt som om de aldri hadde tatt slutt – slik føltes det. Jeg fant instinktivt alle innstillingene jeg trengte for å fotografere akkurat slik jeg liker. En stor grunn til dette er «hurtigmenyene» som Olympus bruker, der alle justeringene jeg trenger finnes i et enkelt oppsett. I tillegg ligger kameraet perfekt i hånden, den lille størrelsen til tross. Det ligger ekstremt godt i hånden, med et godt grep uten å måtte klemme – det bare passer. Dette er noe mange andre små kameraer ikke klarer å levere.

Da jeg jobbet med E-M10 Mark IV var jeg også i ferd med å fullføre et gatekunstprosjekt i hjembyen min Haag: et portrett av partneren min som jobber fra to ulike perspektiver. Det var utrolig praktisk å kunne ha med meg kameraet mens jeg malte, da dokumentasjon aldri har vært enkelt eller morsomt. Femaksers bildestabilisering er uvurderlig. På mørke og kalde kvelder kunne jeg, takket være bildestabiliseringssystemet, fortsatt fotografere på frihånd med relativt lav ISO, slik at kveldens atmosfære ble med i bildene, i stedet for å måtte ødelegge den med blits. På grunn av den lille størrelsen var det dessuten aldri i veien, men alltid på plass når jeg trengte det.

Les mer

Størrelsen er noe jeg er spesielt fornøyd med, det er simpelthen utrolig hvor mye kamera Olympus har klart å putte inn i den lille kroppen. E-M10 Mark IV, M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 Fisheye PRO, et 17mm F1.8 og et 45mm F1.8, og jeg har alt jeg trenger for nær sagt alle situasjoner – alt sammen pakket i en liten rumpetaske. Enten jeg jakter på nye gatefotografier, jobber på nye malerier eller bare pendler, er oppsettet såpass lite og lett at jeg har dem med meg overalt uten at de noensinne er i veien.

Og det er nettopp det som er essensen i god gatefotografering. Det er litt som kjærlighet. Hvis du leter etter det finner du det ikke, men ekte kjærlighet vil finne deg. Det samme gjelder for gatefotografering – mine beste bilder ble tatt da jeg ikke planla å ta noen bilder. Hvis jeg fortsatt drasset rundt på mitt gamle store kamera, hadde jeg lagt det igjen hjemme mange av disse dagene, og mappen min ville sett ganske annerledes ut. Det ville i sin tur betydd at jeg ikke kunne fotografert de store kampanjene jeg får anledning til nå, eller ha en permanent utstilling i Dutch Royal Theatre, eller denne artikkelen for den saks skyld. Ingenting av dette ville eksistert hvis jeg ikke hadde tatt beslutningen om å bytte til disse mindre formatene.

Les mer

Ganske sprøtt hvordan selv de minste ting i livet kan ha så stor påvirkning, ikke sant?

For dem som er i tvil eller skeptiske, kan jeg fortelle at jeg med samme system jevnlig fotograferer kampanjeplakater for det nederlandske nasjonalteatret, og tro meg – bildene fra disse små beistene ser helt utrolige ut på store plakater.

Forfatter og fotograf: Gordon Meuleman

* Per august 2020